Essential SSL

Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι πρέπει να ρωτήσετε για τον καρκίνο του μαστού

Οι αιτίες του καρκίνου του μαστού δεν είναι απολύτως γνωστές. Μελέτες έχουν εντοπίσει πολλούς παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Μεγαλύτερη ηλικία
  • Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Πρώιμη εμμηνόρροια
  • Όψιμη εμμηνόπαυση
  • Χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Κληρονομικές γενετικές αλλαγές
  • Ιστορικό ακτινοθεραπείας στο στήθος
  • Μακροχρόνια χρήση συνδυασμένης ορμονικής θεραπείας
  • Παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση

Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου αναπτύσσουν καρκίνο, ενώ άλλοι με παράγοντες κινδύνου δεν το κάνουν ποτέ.

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενημερωθείτε για την ασθένεια. Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και ιατρού είναι εξαιρετικά σημαντική. Και οι ερωτήσεις στον ιατρό σας μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού σας.

Εάν δεν έχετε καρκίνο του μαστού, αλλά έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε τον ιατρό σας σχετικά με τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Στη συνέχεια του άρθρου αυτού ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, τις αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας:

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού αφορά σε έναν καρκινικό (κακοήθη) όγκο που ξεκινά από δύο είδη κυττάρων του μαστού, τα κύτταρα των πόρων και τα κύτταρα των λοβίων . Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μία ασθένεια, αλλά μάλλον πολλές ασθένειες που συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού είναι:

Διηθητικό πορογενές καρκίνωμα: Αντιπροσωπεύει περίπου οκτώ στους 10 καρκίνους του μαστού, ξεκινά στους πόρους (αγωγούς) του μαστού, τους λεπτούς σωλήνες που μεταφέρουν το γάλα από τους λοβούς στη θηλή.

Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα: Αντιπροσωπεύει έναν στους 10 καρκίνους του μαστού, ξεκινά στους λοβούς ή στους αδένες του μαστού που παράγουν γάλα.

Είναι ο καρκίνος μου διηθητικός ή μη διηθητικός;

Ένας όγκος είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη που μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Οι καλοήθεις όγκοι του μαστού δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή και δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Οι κακοήθεις όγκοι του μαστού είναι καρκίνοι που επηρεάζουν την υγεία σας και μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται σε περιβάλλοντα ιστό θεωρείται διηθητικός. Οι διηθητικοί όγκοι είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος από τους μη διηθητικούς όγκους. Τα μη διηθητικά καρκινικά κύτταρα του μαστού παραμένουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του μαστού χωρίς να εξαπλωθούν σε περιβάλλοντες ιστούς, λοβούς ή πόρους.

Σε ποιο στάδιο είναι ο καρκίνος μου και τι σημαίνει;

Η σταδιοποίηση είναι ένας τρόπος για να περιγραφεί η σοβαρότητα ή η έκταση του καρκίνου. Η γνώση του σταδίου του καρκίνου θα βοηθήσει την ομάδα των ιατρών σας να προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας ειδικά για την ασθένειά σας. Ο καρκίνος του μαστού που διαγνώστηκε ως στάδιο I ή στάδιο II θεωρείται πρώιμο στάδιο, ενώ τα στάδια III και IV θεωρούνται προχωρημένοι.

Τι μέγεθος είναι ο όγκος μου και γιατί έχει σημασία;

Οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού εξαρτώνται εν μέρει από το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο όγκος σας, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και εάν ο καρκίνος βρίσκεται σε άλλα μέρη του σώματός σας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος, τόσο πιθανότερο είναι ο καρκίνος του μαστού να είναι θετικός στους λεμφαδένες, που σημαίνει ότι οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες περιέχουν καρκίνο. Η βιοψία “φρουρού” λεμφαδένα (sentinel lymph node) είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να προσδιοριστεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από το στήθος.

Πρέπει να λάβω δεύτερη γνώμη;

Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να επιβεβαιώσει το αρχικό σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας, να σας παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου του μαστού σας, να αυξήσετε τις πρόσθετες επιλογές θεραπείας που ίσως να μην λήφθηκαν υπόψη ή να λάβετε μια σύσταση για διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Μια δεύτερη γνώμη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουρες για τις αποφάσεις σας για τη θεραπεία και να σας βοηθήσει να βρείτε έναν ιατρό με τον οποίο αισθάνεστε άνετα.

Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα;

Ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί από την περιοχή όπου προήλθε σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν τα καρκινικά κύτταρα απομακρύνονται από έναν όγκο, μπορεί να ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε απομακρυσμένα όργανα. Εάν ταξιδεύουν μέσω του λεμφικού συστήματος, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να καταλήξουν στους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες στην μασχάλη είναι η πρώτη θέση που είναι πιθανότερο να εξαπλωθεί ο καρκίνος του μαστού. Ο ιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία για να ελέγξει την παρουσία καρκινικών κυττάρων. Το δείγμα εξετάζεται από έναν παθολογοανατόμο που ελέγχει τους λεμφαδένες με μικροσκόπιο. Αυτή η εξέταση καθορίζει την κατάσταση των λεμφαδένων.

Η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλο μέρος του σώματος ονομάζεται μετάσταση. Εάν ο καρκίνος του μαστού έχει μετασταθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, κατηγοριοποιείται ως καρκίνος του μαστού σταδίου IV. Ο καρκίνος του μαστού δίνει μεταστάσεις κυρίως στους πνεύμονες, το ήπαρ, τον εγκέφαλο, τους περιφερικούς λεμφαδένες και τα οστά.

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος για το HER2 στο δείγμα ιστού μου;

Το HER2 (που σημαίνει ανθρώπινος υποδοχέας επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2) είναι ένας τύπος υποδοχέα σημάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των κυττάρων που μπορεί να υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα του μαστού σας. Περίπου το 25% των καρκίνων του μαστού είναι θετικοί στο HER2, που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πάρα πολλή πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2 / neu, πράγμα που δείχνει ότι ο καρκίνος μπορεί να είναι πιο επιθετικός. Εάν ο καρκίνος σας είναι θετικός στο HER2, αυτό βοηθά τους ιατρούς να προβλέψουν καλύτερα εάν ο καρκίνος μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες στοχευμένες θεραπείες.

Πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κλινική δοκιμή;

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει βελτιωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών, χάρη στην πρόοδο που κατέστη δυνατή λόγω των ασθενών που ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μελέτες που διερευνούν νέες θεραπευτικές επιλογές, πρωτόκολλα φαρμάκων ή άλλες προσεγγίσεις προτού να τους δοθεί επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές υγείας. Αυτές οι κλινικές δοκιμές μπορεί να προσφέρουν στους συμμετέχοντες νέες επιλογές θεραπείας που διαφορετικά δεν θα ήταν διαθέσιμες σε αυτούς, ειδικά μετά την εξάντληση των συμβατικών θεραπειών. Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια δοκιμή, ρωτήστε τον ιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες ή τις απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη συμμετοχή σας, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε αν είναι κατάλληλη για εσάς.

Δεν έχω καρκίνο του μαστού, αλλά ανησυχώ για τον κίνδυνο. Πότε πρέπει να ξεκινήσω τον έλεγχο;

Η Διεθνείς Εταιρείες Καρκίνου συστήνουν τις ακόλουθες εξετάσεις έγκαιρης ανίχνευσης για γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού:

  • (Προαιρετικά) μαστογραφίες που ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών
  • Ετήσια μαστογραφία για γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών
  • Μαστογραφία κάθε δύο χρόνια για γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω, εκτός εάν επιλέξουν να τηρούν ετήσιο έλεγχο
  • Μαγνητική (MRI) και απλή μαστογραφία για ορισμένες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού
  • Τακτική αυτοεξέταση των μαστών/μασχαλιαίων περιοχών και άμεση αναφορά οποιασδήποτε αλλαγής στην κατάσταση του στήθους στον ιατρό

Πρέπει να εξετάσω τον γενετικό έλεγχο;

Οι γενετικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του κατά πόσον ο καρκίνος σας οφείλεται σε κληρονομική γονιδιακή μετάλλαξη Η γενετική συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κινδύνους, τα οφέλη και τους περιορισμούς των γενετικών ελέγχων σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένας γενετικός σύμβουλος, ιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας που έχει εκπαιδευτεί στη γενετική μπορεί να βοηθήσει εσάς και την οικογένειά σας να κατανοήσετε τα αποτελέσματα των εξτάσεών σας και άλλα ευρήματα, όπως έναν παράγοντα γενετικού κινδύνου για άλλη ασθένεια όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προαναφερθέντα αλλά και οποιαδήποτε συμβουλή θελήσετε για το πρόβλημά σας, μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού με τον Παθολόγο Ογκολόγο κο Κωνσταντίνο Σακελλαρίου πατώντας εδώ.

fb-share-icon