Essential SSL

Οδηγίες Καλής Υγείας για το 2021

Με την έλευση του 2021, μεταξύ των αποφάσεών σας για την νέα χρονιά,  η φροντίδα της υγείας σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά στην εποχή του COVID-19.

Η χρήση μάσκας, η διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης από τους άλλους και το συχνό πλύσιμο των χεριών σας θα παραμείνουν σημαντικά και το 2021. Αλλά μην ξεχάσετε να δώσετε προτεραιότητα και σε έναν υγιή τρόπο ζωής που βελτιώνει τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής σας και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

Έτσι λοιπόν:

  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και παρακολουθήστε το βάρος σας.

Για την πρόληψη του καρκίνου, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστούν τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την υιοθέτηση μιας δραστήριας καθημερινότητας και την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής. Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, να περιλαμβάνει ελάχιστες ποσότητες κόκκινου (βόειο, χοιρινό ή αρνίσιο) και κατεργασμένου κρέατος (λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον), fast food και μεταποιημένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άμυλα ή σάκχαρα. Αποφύγετε επίσης τα σακχαρούχα ποτά όπως και το αλκοόλ καθώς η μείωσή του ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

  • Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Οι τρέχουσες οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης ή 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας σωματικής δραστηριότητας έντονης έντασης.

Σε αυτά θα πρέπει επίσης να προστίθεται αναερόβια άσκηση (ενίσχυσης των μυών).

Αποφύγετε να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα (βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή).

Αναζητήστε διασκεδαστικούς τρόπους για να παραμείνετε δραστήριοι, όπως διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής, περπάτημα ή τρέξιμο.

 

  • Διακόψτε το κάπνισμα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο για πολλούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος και των νεφρών.

 

  • Προγραμματίστε τον ετήσιο προληπτικό σας έλεγχο

Αυτός περιλαμβάνει εκτός των άλλων τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου βάσει της ηλικίας σας, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει μία κακοήθεια σε πρώιμο στάδιο, πριν εξαπλωθεί και να επιτρέψει την έγκαιρη θεραπεία της.

Ο προληπτικός έλεγχος αφορά κυρίως στους παρακάτω τύπους καρκίνου

Καρκίνος του μαστού

Οι μαστογραφίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τον καρκίνο του μαστού νωρίς, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Το τεστ Παπ μπορεί να βρει μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο που μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο. Ο έλεγχος για HPV αναζητά τον ιό (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) που μπορεί να προκαλέσει αυτές τις κυτταρικές αλλαγές. Τα τεστ Παπανικολάου μπορούν επίσης να διαγνώσουν έναν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας νωρίς, όταν η πιθανότητα θεραπείας είναι πολύ υψηλή.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται σχεδόν πάντα από προκαρκινικούς πολύποδες στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Οι εξετάσεις διαλογής μπορούν να ανιχνεύσουν προκαρκινικούς πολύποδες, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν πριν μετατραπούν σε καρκίνο. Οι εξετάσεις διαλογής μπορούν επίσης να διαγνώσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου νωρίς, όταν η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Καρκίνος του πνεύμονα

Οι διάφορες εταιρείες πρόληψης του καρκίνου συνιστούν ετήσιο έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα με υπολογιστική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT) για άτομα που έχουν ιστορικό βαρέως καπνίσματος και καπνίζουν τώρα ή έχουν σταματήσει τα τελευταία 15 χρόνια και είναι μεταξύ 55 και 80 ετών.

 

Καλή Χρονιά, λοιπόν, και μην ξεχνάτε να φροντίζετε την Υγεία σας!

fb-share-icon