Από τότε που η πανδημία του κορονοϊού έβαλε σε μια μεγάλη δοκιμασία την ανθρωπότητα τον Μάρτιο 2020, έγινε λόγος για την ταχεία ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου έναντι του νέου ιού.


Τα εμβόλια έναντι του COVID-19 έχουν χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ελπίδα για τον έλεγχο του ιού και την επιστροφή της ανθρωπότητας στο φυσιολογικό τρόπο ζωής. Τους τελευταίους 10 μήνες, ερευνητές και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να τον σκοπό αυτό.
Αν και υπάρχουν πολλά εμβόλια σε ανάπτυξη μόνο 2 έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς υγείας κι έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.
Τα 2 αυτά εμβόλια COVID-19 προσφέρουν ελπίδα για επιστροφή στην κανονική ζωή το 2021. Για τα άτομα με καρκίνο αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη ανησυχία για την παρακολούθηση ραντεβού στο νοσοκομείο, λιγότερες αλλαγές στη θεραπεία και μικρότερους χρόνους αναμονής . Σε αυτό το στάδιο, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν τα εμβόλια θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε άτομα με καρκίνο που έχουν λάβει ή λαμβάνουν θεραπεία, λόγω της επίδρασης που μπορεί να έχει η αντικαρκινική θεραπεία στο ανοσοποιητικό σύστημα, η εμπειρία με άλλα εμβόλια υποδηλώνει ότι τα εμβόλια έναντι του COVID-19 αναμένεται να προσφέρουν προστασία έναντι του COVID-19 για άτομα με καρκίνο.
Μελέτες που εξετάζουν πώς τα άτομα με καρκίνο έχουν ανταποκριθεί στην λοίμωξη με COVID-19 μπορεί να παρέχουν κάποια στοιχεία στο παραπάνω ερώτημα. Τα αποτελέσματα που μόλις δημοσιεύθηκαν από μία από αυτές τις μελέτες – τη μελέτη SOAP – υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με συμπαγείς όγκους έχουν παρόμοια ανοσολογική απόκριση στον ιό με τα άτομα χωρίς καρκίνο. Εκείνοι οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες βρέθηκε να έχουν μια πιο ανομοιογενή ανταπόκριση, με μερικούς να ανταποκρίνονται παρόμοια με τα άτομα με συμπαγείς όγκους, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να καταπολεμήσουν οριστικά τον ιό ή να αναπτύξουν αντισώματα εναντίον του. Οι αριθμοί σε αυτήν τη μελέτη δεν ήταν αρκετά μεγάλοι για να προσδιορίσουν εάν ασθενείς με συγκεκριμένες αιματολογικές κακοήθειες ή ασθενείς που έλαβαν συγκεκριμένες θεραπείες είχαν λιγότερη ανταπόκριση.
Τα παραπάνω ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι του COVID-19, για παράδειγμα μπορεί ορισμένα άτομα με καρκίνο να επωφεληθούν από περισσότερες επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου ή να χρήζουν μακροχρόνιας παρακολούθησης για να ελεγχθεί η ανταπόκρισή τους. Η μελέτη SOAP σχεδιάζει να το διερευνήσει στην επόμενη φάση της, η οποία θα εξετάσει την ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο σε άτομα με διαφορετικό τύπο καρκίνου.
Παρόλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό να λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη ότι ακόμα και μια μικρή προστασία έναντι στον COVID-19 είναι καλύτερη από καμία προστασία και ότι τα άτομα με καρκίνο πρέπει να ενθαρρύνονται να λάβουν το εμβόλιο όταν τους προσφερθεί. Όπως και με άλλα εμβόλια, ο χρόνος εμβολιασμού έναντι του COVID-19 μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο και τον χρόνο θεραπείας του καρκίνου.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα και ανησυχίες σχετικά με την ανοσοποίηση ασθενών με καρκίνο κατά του COVID-19, η Ευρωπαϊκή εταιρεία Ογκολογίας (ESMO) δημοσίευσε πρόσφατα έναν σχετικό δεκάλογο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer/covid-19-vaccination